Gyroglider – gyrokopter utan motor

Det finns flera sätt att lära sig flyga gyrokopter. För inte så länge sedan var gyroglider ett populärt och billigt sätt att börja. En glider är en gyrokopter utan motor. Istället för en motor som skjuter på drar man den med en bil. Glider fungerar lika bra idag även om de inte är lika vanliga.

Eftersom den saknar motor är den en utmärkt maskin att lära sig vilka effekter som kommer enbart av aerodynamiken. Tanken är att när man behärskar det kan man gå över till en riktig gyrokopter med motor.

Samma principer gäller för glider som för gyrokopter: Pre-rotera, accelerera rotorn med vinddraget, säkerställ tillräcklig rotationshastigheten innan lyft, använd spak för höjd och roll samt pedaler för sidrodret.

Thomas Augustsson är ordförande i Svenska rotorflygklubben och visar här hur en glider ska dras – eller snarare flygas, någon annan drar. (Feringe flygfält 2017.)

Att flyga gyrokopter är en naturnära upplevelse. Det är bara aerodynamiken och du. Ett perfekt sätt att uppleva naturen och fysiken. Kontakta Skånska gyrokopterklubben för att prova på och lära dig flyga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *