Lyckad gyrokopterträff på Samsø

19 gyrokoptrar från hela Europa sammastrålade i lördags på den Danska ön Samsø.

Gyrokoptrar på Samsø

Vädret var fantastiskt. Resan dit från Sövde flygplats tog drygt två timmar.

Klockan 08.15 startar 6 gyrokoptrar från Sövde. Tre svenska och tre franska. Destinationen är Landskrona flygplats där ett refuel och bensträckarstopp är planerat.

Refuel i Landskrona

Därefter väntar en lång flygtur över sundet. Vi flyger på “färdplan” vilket innebär att flygkontrollen i Sverige och Danmark följer oss via transponder och följer upp att alla kommer fram till destinationen och hjälper till vid eventuella problem. Färdplanen är planerad på högre höjder över öppet vatten och lägre höjder över terräng för att maximera upplevelsen.

Planerad rutt

Total sträcka enligt planerad rutt är 227.4 Nautiska mil, vilket motsvarar 420 kilometer. Vi höll en hastighet av ca 120 km/h på vägen till Samsø och ca 160 km/h på vägen tillbaka.

På Samsø väntade cykelturer till hotell och en fantastisk middag. Oerhört uppskattat!

På vägen hem fick några av oss tillstånd att landa på Sølager flygplats där Timewinder hade flyguppvisning. Ett mecka för teknikintresserade där racing iscensattes med antika bilar och motorcyklar, ångmaskinsdrivna fordon och traktorer, tändkulmotorer i mängder och massor med flyg. Rekommenderas varmt!

Jérôme från Frankrike flög sin Ela Eclipse från Frankrike. En aningen längre runda än vår. Läs hans blogg här: http://prompsy.fr/2023-Haring-gyro-tour/

Nästa gång blir 2024, då planeras en stor gyrokopterträff på Öland i slutet av Maj. Välkommen att delta i en av Skånska Gyrokopterklubbens flygmaskiner du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *